Prečo vitamín E?

Zdravie

Vitamín E je súhrnný názov pre skupinu špecifických látok – tokoferolov s podobnými vlastnosťami. Najaktívnejším z nich je α-tokoferol, ktorý je  aj súčasťou kozmetických výrobkov. Vitamín E má však veľký význam pre zdravie:

  • Poskytuje veľkú antioxidačnú ochranu pred voľnými radikálmi. Voľné radikály sú jednou z príčin predčasného starnutia, nádorových ochorení i kardiovaskulárnych chorôb. Napádajú lipidy bunkových membrán a práve vitamín E je schopný preniknúť cez membránu a neutralizovať voľné radikály.
  • Eliminuje vedľajšie účinky chemo a rádioterapie.
  • Chráni ďalšie štruktúry tela napr. hormóny, mastné kyseliny, enzýmy pred voľnými radikálmi.
  • Reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku krvných zrazenín a rozpúšťa existujúce.
  • Pomáha imunitnému systému bojovať proti baktériám a vírusom.
  • Eliminuje škodlivé účinky nitrozamínov , ktoré prispievajú k vzniku rakoviny.
  • Zmierňuje negatívne prejavy menopauzy.
  • Spomaľuje starnutie
  • Zvyšuje účinnosť vitamínu A
  • Má protizápalové a regeneračné účinky.
  • Chráni bunky pred degradáciou
  • Zvyšuje metabolizmus v koži

Prírodné zdroje

Vitamín E môže byť aj v nedostatku, ktorý sa prejavuje napr.  výskytom kožných chorôb, poruchami sietnice, miernou anémiou, svalovou slabosťou, črevnými problémami, alebo hemolýzou (rozpad červených krviniek). Nezabudnite preto aj na prísun vitamínu E prostredníctvom potravín a do svojho jedálnička zahrňte zdravé potraviny, ktoré sú jeho zdrojom:

  • Živočíšne: vaječný žĺtok, plnotučný tvaroh
  • Semená a orechy: tekvicové a slnečnicové semená, lieskové orechy, mandle, arašidy, pistácie, vlašské orechy
  • Zelenina: špenát, šalát, reďkovka, mrkva, kapusta, brokolica, zemiaky, uhorky
  • Ovocie: čerešne, rakytník
  • Obiloviny
  • Nerafinované prírodné oleje: slnečnicový, olivový, kukuričný, tekvicový, rakytníkový



pokožka

V kozmetológii sa využívajú predovšetkým estery vitamínu E, pretože sú menej citlivé na svetlo a oxidáciu jedným z nich je tokoferol acetát, ktorý sa rýchlo vstrebáva a pomocou enzýmov sa mení na čistý vitamín E. Jeho účinky na kožu sú:

  • Antioxidačné a stimulačné
  • Chráni bunkové membrány
  • Podieľa sa na imunite a bunkovom metabolizme
  • Zlepšuje krvný obeh v derme
  • Zvyšuje životnosť buniek
  • Hrá kľúčovú úlohu pri syntéze bielkovín
  • Aktivizuje bunkové dýchanie
  • Vyhladzuje vrásky a zlepšuje štruktúr u pleti
  • Zabraňuje predčasnému starnutiu kože
  • Posilňuje cievy
  • Udržuje vlhkosť, pevnosť a pružnosť
  • Pôsobí protizápalovo
  • Chráni pre škodlivými účinkami vonkajšieho prostredia a UV žiarenia

 

vitamín e v gigi

Pre tieto vlastnosti  spoločnosť GIGI Laboratories vyvinula špeciálnu antioxidačnú líniu pre rôzne typy pleti vrátane kuperóznej (s rozšírenými žilkami). Hlavnou ingredienciou je lipozomálny D1 α-tokoferol acetát. Vďaka transportnému systému a mechanizmu postupného uvoľňovania sa predlžuje jeho ochranný účinok. Mikrokapsulky (150 nm) s vysokou koncentráciou vitamínu E sa dostávajú do bunkových biomembrán, ktoré patria medzi najcitlivejšie štruktúry vystavené agresívnym účinkom voľných radikálov. Vďaka protizápalovému účinku vitamínu E sú produkty vhodné aj na citlivú a jemnú pleť. Kolekcia GIGI VITAMIN E zahŕňa prípravky pre profesionálne  ošetrenie  a následnú domácu starostlivosť. Viac sa o jednotlivých produktoch dozviete tu.